KISIM-1: SEO Rehberi ile merhaba yeni dünya!

SEO Search Engine Optimization yani Türkiye’de bilinen adıyla Arama Motoru Optimizasyonu, sitelerin daha yüksek konumlarda sıralama alması için yapılan çalışmalar bütünüdür. Her web site sahibi, sitesinin daha fazla organik ziyaretçi alması için ilk sayfada ve iyi bir konumda yer almak ister. Çünkü SEO size para harcamadan, müşteri kazanma imkanı tanır. Bugün size SEO hakkında merak ettiklerinizi anlatıyor olacağım.

 

Google’ın Güncel SEO Uzmanı Seçme İpuçları Kaynağı

 

KISIM-2: SEO ne değildir? Doğru SEO nasıl yapılır?

SEO süreçlerinin en temel prensibi, çalışma yapılacak olan arama motorunu doğru anlamaktan geçer. Doğru SEO çalışmasını yapmak bu sebeple oldukça önemlidir. Google halen Dünya üzerinde en çok kullanılan arama motoru konumunda ve algoritmasını sürekli güncellemektedir. Ancak değişmeyen bazı temel unsurlar var. Bunlar;

  1. Google’a Yardımcı Olun: Sitede önemli bilgileri grafik değil metinle belirtin. Google’ın birçok dosya türünü ayrıştırıp dizine ekleyebilmesine rağmen metinler hala sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olan en güvenli seçenektir. Metin olmayan içerikler kullanıyorsanız veya sitenin içeriğiyle ilgili ek bilgi sağlamak istiyorsanız, Google’ın içeriğinizi anlamasına yardımcı olmak için sayfalarınıza yapılandırılmış veriler ekleyin.
  2. Veri İşaretleyici: Sayfalarınıza yapılandırılmış veriler ekleme imkanınız yoksa bir sayfanın bölümlerini vurgulamanıza ve Google’a her bir bölümün neyi temsil ettiğini belirtmenize olanak tanıyan Veri İşaretleyici aracını kullanabilirsiniz. Bu sayede sayfanızda ya da içeriklerinizde fiyat, soru-cevap ve diğer detayları gösterebilirsiniz.
  3. Video: Google’ın sitenizde barındırılan videoları bulmasını, taramasını ve sonuçları göstermesini sağlamak için video en iyi uygulamalarımızı uyguladığınızdan emin olun. Video içerikler, sayfalardan hemen çıkma oranlarını düşüren en büyük unsurdur.
  4. Podcast Yayınlama: Google podcast RSS feed’lerini, yönergelerde açıklandığı gibi yapılandırılmış verilerin içinde gösterirseniz bunları kolaylıkla indexleyecektir. 2020 yılının 2. çeyreğinden bu yana Podcastler her geçen gün önemini daha da artırmaktadır. Özellikle Clubhouse gibi uygulamaların sayılarının her geçen gün artmasıyla beraber, Podcastlerin öneminin iyiden iyiye artacağını söylemek mümkün.
  5. Resimler: Resimlerinizin Arama’da görünmesini sağlamak için Google’ın resimlerle ilgili yönergesini inceleyebilirsiniz. Bir resmin dizine eklenmesini engellemek için robots.txt Disallow kuralını kullanabilirsiniz.
  6. Çocuklara Yönelik: İçeriğiniz özellikle çocuklar içinse, Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’na uymak amacıyla sayfalarınızı veya sitenizi çocuklara yönelik olarak işaretlemeyi unutmayın.
  7. Yetişkinlere Yönelik: Siteniz veya belirli sayfalarınız yetişkinlere yönelik içerik barındırıyorsa bu içeriği yetişkinlere yönelik içerik olarak etiketlemeyi düşünebilirsiniz.

 

KISIM-2.1: SEO ne değildir? SPAM YAPMAK

Ne acıdır ki… Halen sadece link basarak ilk sayfaya gelebileceğini ve Google’ı bu şekilde kandırabileceğini düşünen sözde SEO uzmanları var. Öncelikle bunu kalın puntolarla belirtmek isterim ki, bu SEO DEĞİLDİR. Bilinen en büyük 2 tip spam yöntemi vardır; ilki backlink spam ve ikincisi anchor text spamdır.

 

2.1.1-BACKLİNK/BAĞLANTI SPAM

Google algoritması, kullanıcı deneyimlerinden yola çıkar ve sizlerden beslenir. Backlink yani link inşası dediğimiz süreç, SEO’nun sadece bir sinyal faktörüdür. Diğer sinyaller doğru ve olumlu sonuç vermediği sürece, spam backlink inşası ile ilk sayfaya gelseniz bile… Orada kalıcı olma şansınız yoktur. Daha da kötüsü, Google onu kandırmaya çalıştığınızı fark ettiğinde web sitenizi spama sokarak tüm sıralamalardan sizi kaldıracaktır.

2.1.2-ANCHOR TEXT/ÇAPA METİN SPAM

Anchor text, çapa metin olarak bilinir. Google’da sıralamaya girmesini istediğiniz odak anahtar kelimeler için kullanılır. En sık yapılan anachor text yanlışı, ilgili sayfayı spam yaparak odak anahtar kelimeyle doldurmaktır. Title/başlığa defalarca, description/açıklamaya defalarca ve sayfanın iç yapısının her yerine defalarca ilgili çapa metni girmeniz SPAM bir işlemdir. Bu da yine doğru bilinen, en büyük yanlışlardan biridir. Sadece spam yaparak, ilgili anahtar kelimeniz de ilk sayfada kalmanızın ihtimali yoktur. Aksine spam yaptığınız için, siteniz belirli bir süre sonra Google tarafından manuel olarak cezalandırılacaktır.

 

I ❤️ Google.

seo-nedir

 

KISIM-2.2: SEO ne değildir? ORGANİK HİT

Eski dünya düzeninde kalan bir diğer amatör faktörde, Google’ın gerçekten bunu anlamayacağını ve fark etmeyeceğini düşünerek ORGANİK HİT kisvesi altında hit satın almak. Web siteniz için yapacağınız en son işlem bile, bu olmamalı. Google sıralama sinyalleri arasında, bir kullanıcının sayfa üzerinde geçirdiği zaman değil, aldığı aksiyonlar etkilidir. Hiçbir hit programı, websitenizde gerçek bir kullanıcı kadar doğru sinyaller veremez. Aynı gün içerisinde, yüzlerce aynı sinyali veren sözde organik kullanıcı, mutlaka Google botları tarafından fark edilecektir. Çünkü hiçbir kullanıcı, bir başka kullanıcı ile birebir aynı sinyalleri veremez. Bunun oranı muhtemelen binde bir ihtimaldir. 😊

Bu konuda, yine bir başka husus ise… Google sıralamanızı değerlendirmek ve sıralamanıza bağlı olarak gelen tekil ziyaretçi sayısını ve sinyallerini ölçmek için, sıralamanızda sürekli A/B testler yapar. Yani, “SEO” kelimesi üzerinde ben arama yaptığımda benim karşılaştığım sıralama ile sizin karşılaştığınız sıralama her zaman aynı olmayabilir. Bunun temel sebebi de, anlık sıralama değişiklikleri ile hangi sitenin daha fazla tıklama aldığını ölçerek buna uygun olarak, güncel sıralamalar yaratmaktır.

Yani; sizin organik sanıp kelime bazlı satın aldığınız bütün hitler, aslında Google tarafından rahatlıkla anlaşılıyor. Bu işlemleri süreklilik haline getirirseniz, belli bir süre sonra Google önce sitenizi arka sayfalara itecek ve sürecinizi sürdürmeniz durumunda size manuel ceza vererek sitenizi bütün sıralamalardan kaldıracaktır. Unutmayın! ORGANİK HİT, SEO DEĞİLDİR! GOOGLE’I KANDIRMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR!

 

KISIM-3: Google’ın ve Kullanıcıların Sitenizi Anlamasına Yardımcı Olun!

Google botları bir sayfayı tararken sayfayı ortalama bir kullanıcıyla aynı şekilde görmelidir. Oluşturma ve dizine ekleme işlemlerini en iyi şekilde yapabilmesi için botların web sitenizde kullanılan JavaScript, CSS ve resim dosyalarına erişmesine her zaman izin verin. Sitenizin robots.txt dosyası bu öğelerin taranmasına izin vermiyorsa, bu durum içeriğinizi oluşturma ve dizine ekleme işlemini doğrudan olumsuz etkiler. Bu da doğru sıralamada yer alamamanıza sebep olabilir.

 

KISIM-3.1: Benzersiz Sayfa Başlıkları Oluşturun

Sitenizdeki her sayfa için benzersiz bir başlık oluşturmanız gerekir. Bu Google botlarının ve kullanıcıların, sayfalarınızı daha kolay anlamasını sağlar.

<title>SEO: Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? SEO Nasıl Yapılır?</title>

 

Başlıklar hem kısa, hem ilgi çekici, hem de bilgilendirici olmalıdır. Başlık çok uzunsa veya daha az alakalı olduğu kabul edilirse Google arama sonuçlarında başlığın yalnızca bir kısmını veya otomatik oluşturulan bir başlık gösterebilir. Google, ayrıca, kullanıcının sorgusu veya arama için kullandığı cihaza bağlı olarak her zaman farklı başlıklar gösterebilir. Ancak en önemli unsur; sitenizin başlıklarını, gereksiz anahtar kelimelerle doldurup spam yapmayın.

 

KISIM-3.2: Benzersiz Sayfa Açıklamaları Oluşturun

Google, description meta etiketlerini sayfalarınıza ilişkin snippet’ler olarak kullanabilir. Bu yüzden, açıklama meta etiketleri oldukça önemlidir.

<meta name="description" content="SEO: Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? SEO Nasıl Yapılır? Arama Motoru Optimizasyonu SEO'yu Öğrenmeyen Kalmayacak. Hemen Ücretsiz İnceleyin.">

 

Kullanıcılar description meta etiketinizi bir arama sonucunda açıklama olarak gördüklerinde, onlara hem bilgi sunacak hem de ilgilerini çekecek bir açıklama yazdığınıza emin olun. Açıklama içeriğinizin arama’da tam olarak gösterilecek yeterli uzunlukta olduğunda, kullanıcıların arama yapma biçimlerine ve yerlerine bağlı olarak farklı boyutlu snippet’ler görebileceklerini unutmayın. Kullanıcıların, sayfanın faydalı ve alakalı olup olmadığını belirlemeleri için ihtiyaç duyacakları tüm bilgileri girdiğinize emin olun.

 

seo-rehberi

KISIM-4: Google’ın onayladığı doğru SEO nedir?

Google aslında bunu kendi blogpost’unun, faydalı yönergeler başlıklı kısmında açıkça ifade etmiş. Google’ın orijinal kaynağını okumak isteyenler, buradan kolaylıkla içeriğe ulaşabilirler. Google aslında çokta fazla bir şey istemiyor. Önemsediği birkaç temel unsura önem vermeniz, sitenizin ve sayfalarınızın sıralamalarda ön plana çıkması ve ilk sayfaya gelmesi için yeter de artar bile. Ancak açık olmak gerekirse, rekabet hacminin yoğun olduğu sektörlerde ise gerçek bir SEO uzmanı ile çalışmanız hayati önem taşıyor. Aksi halde… Kaş yapayım derken, göz çıkartmanız içten bile değil.

 

KISIM-4.1: Google bizden ne istiyor? DOĞALLIK

Websiteniz ve sektörünüz ne olursa olsun, mutlaka doğal olun ve yapaylıktan uzak kalın. Şayet gerçekten sitenizden doğru bahsediyor ve Google’ın sizi önemsemesi için süreçlerinizi doğru yönetiyorsanız… İç SEO çalışmalarınız için, yapmanız gereken başka hiçbir şey yok.

KISIM-4.2: Google bizden ne istiyor? ŞEFFAFLIK

Peki ya Dış SEO için ne yapmalıyız? Eminim, en merak edilen konuların biride bu. Şeffaf olun. Unutmayın! Her link, link değildir. Link alırken, olabildiğinizce şeffaf olun. Sürekli çapa metinlere link almaktan ve Google’ı kandırmaya çalışmaktan vazgeçin. Çünkü inanın; Google bağlantı aldığınız siteleri sizden daha iyi tanıdığı için, bir bağlantıyı alırken nasıl aldığınızı rahatlıkla anlayabiliyor. No Follow linkler almaktan korkmayın. Bu sizi yapaylıktan uzak tutarken, benim görüşüme göre yapaylıktan uzak kaldığınız için Google tarafından önemsenmenizi sağlar. Elbette aldığınız bu linklerin, tıklama alması gerektiğini hatırlatmama gerek yok diye düşünüyorum.

 

KISIM-5: SEO Süreçleri Nasıl Yönetilmelidir?

  1. Sitenizi ilginç ve yararlı hale getirin; Çekici ve yararlı içerik oluşturmak muhtemelen web sitenizi, burada tartışılan diğer tüm faktörlerden çok daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar, gördüklerinde iyi içeriği anlarlar ve büyük olasılıkla diğer kullanıcıları da o içeriğe yönlendirmek isterler. Bu, blog yayınları, sosyal medya hizmetleri, e-postalar, forumlar veya diğer araçlarla olabilir.
  2. İçeriklerinizi Google için değil, kullanıcılar için yazın; Sitenizi ziyaretçilerinizin gereksinimlerine göre tasarlarken arama motorlarının sitenize kolayca erişebileceklerinden emin olmak genellikle pozitif sonuçlar doğurur.
  3. Kullanıcıların güvenini kazanacak şekilde davranın; Kullanıcılar güvenilir olduğunu düşündüğü sitelere ziyaret ederken kendilerini daha rahat hissederler. Markalaşmık siteler, daima güvenilirdir. Belirli bir alandaki uzmanlığınız ve güvenilirliğinizle itibar kazanın. Sitenizi kimin yayınladığı, içeriği kimin hazırladığı ve sitenizin hedefleri hakkında bilgi verin. Alışveriş sitelerinin ve diğer finansal işlem web sitelerinin, kullanıcıların sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak için açık ve tatmin edici müşteri hizmetleri bilgileri sunmaları gerekir. Haber siteleri, içerikten kimin sorumlu olduğu hakkında net bilgiler sağlamalıdır.
  4. Uzmanlık ve yetkinlik alanınızı netleştirin; Bir sitenin uzmanlığı ve yetkinliği onun kalitesini artırır. Sitenizdeki içeriğin, konuda uzman kişiler tarafından oluşturulduğundan veya düzenlendiğinden emin olun. Örneğin, uzman veya deneyimli kaynaklar sağlamak, kullanıcıların makalelerin uzmanlığını anlamalarına yardımcı olabilir.
  5. Verilen linkleri akıllıca kullanın; Bağlantı metinleri, kullanıcılara ve Google’a bağlantı verdiğiniz sayfayla ilgili bilgiler verir. Sayfanızdan bir başka sayfaya verilen bağlantılar dahili ve sayfanızdan bir başka siteye verilen bağlantılar harici bağlantılardır. Her iki durumda da, bağlantı metniniz ne kadar iyi olursa kullanıcıların bağlantı verdiğiniz sayfaya gitmesini ve Google’ın o sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamasını sağlar.

 

KISIM-6: SEO’yu marka olmak için yapın!

Asıl elzem olan trafik getirecek olan anahtar kelimelerde yükselmek olsa da, SEO çalışmalarınızı asla bu yönde yapmayın. Çünkü bu sizi spam yapmaya iter. SEO çalışmalarınızın temeline daima web sitenizin kendisini koyun. Yani, SEO çalışmalarınızı çapa metinler üzerinden yürütmek yerine daima sitenizi daha otoriter yapmak ve isminizi markalaştırmak adına çalışın. Zaten zaman içerisinde Google sizi sıralamalar ile ödüllendirmeye başladıkça, sizde göreceksiniz ki aslında doğru olan da bu.

 


Danışmanlık hizmetimiz ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, SEO Danışmanlığı sayfamızı ziyaret edebilir ya da dilerseniz WhatsApp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

top