Bugün, bağlantıların hem SEO hem de Google için neden önemli olduğunu, Google’ın bağlantıların değerini nasıl ölçtüğünü ve doğru bağlantılar ile neler kazanabileceğinizi kolayca öğrenin. Gelelim uzun süredir çok tartışılan, “Backlink Hala Bir SEO Kriteri Mi?” konumuza. Hazırsanız, başlıyoruz…

 

 

backlink ve seo

Backlink ve SEO: Bağlantılar SEO için neden önemlidir?

Google ve diğer arama motorları, kullanıcıları için sağladıkları değere göre sayfaları nasıl sıralıyor dersiniz? 2012 yılına kadar bu sürecin tamamen backlink ağırlıklı olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki, sosyal imleme paketlerinin bile ortalama 500-600 TL olduğu bir dönemden bahsediyorum. Google’ın yapay zeka sistemlerini geliştirmeye başlamasıyla birlikte, süreç bambaşka bir alana doğru evrilmeye başladı. Elbette yıl 2019 diye, backlink’in hala bir SEO kriteri olduğunu yalanlamak doğru olmaz. Ancak hangi backlinkler doğru, hangileri yanlış? tartışılması gereken asıl soru bence bu.

 

 

Peki Google neden hala backlink’i önemsiyor?

Bunu ispat etmek için, oldukça düz düşünmek yeterli. Bir başkalarının sizin hakkınızda (web siteniz tabi!) söylediklerini, Google nasıl önemsemeyebilir? Otoriter olmak, yalnızca otoriter olmak değildir. Gerçek SEO, marka bilinci oluşturmaktan geçer. Son zamanlarda bunu en iyi yapan örneğin, Ayhan KARAMAN olduğunu söylemek mümkün. Bir marka bilinci oluşturuyor, sitesi otoriter oluyor ve alıntı yapılan blog yazıları bu sayede backlink alıyor. Yani Ayhan Bey gibi düşünüp, “Web pazarlaması hakkında bilgi edinmek için web’deki en iyi kaynak benim” diyebilirsiniz. Bu konuda çeşitli bloglar girebilir, otorite sahibi olabilir ve bu sayede çeşitli bağlantılar alabilirsiniz.

Tabi bu, alabildiğiniz kadar çok bağlantı alın demek değil. Google, bağlantıların değerini denemek ve anlamak için pek çok karmaşık yöntemle bunları ölçüyor. Google birebir neye göre ölçüm yapıyor kimse bilmiyor olsa bile, size bilinen bir kaç gerçek hakkında kısaca bilgiler vereyim.

 

1-Otoriter sitelerle bağlantı kurarsanız, otoriteriniz artmaya başlar!

Birkaç satır yukarıda anlattığım konu aslında tam olarak buna göz kırpıyordu. Örneğin; Hürriyet, Akşam v.b. trafiği ve otoritesi oldukça yüksek herhangi bir site, bir sayfası üzerinden size bir bağlantı (backlink) verirse, verilen linke tıklandığı oranda sitenizin otoritesine katkı sağlar. Bu sitenizin index alma süresinden, yükselme sürecine kadar tamamını doğal olarak etkiler.

2-Farklı IP’lerde barınan hostingler ve alan adları ile etkileşim kurun!

Bunu pek çok kez duyduğunuza eminim. Aynı IP üzerinde barınan hostinglerden alınacak birden fazla bağlantı, alan adları farklı dahi olsa Google tarafından iyi niyetli bulunmayabiliyor. Bunun yerine, daha farklı yerlerden backlink almanızda fayda var. Örneğin, daha önce benim sitemle hiç bağlantı kurmamış pek çok yeni siteden bağlantı alırsam, bu Google’a otoriter olma yolunda ilerlediğim mesajını verir. Tabi burada spam yapmamak ve doğru linkler almak önemli.

3-Dengeli linkler alın, unutmayın “nofollow” linkler kötü değil!

Google botları, tamamen teknik okumalar yaparak verilen linkleri analiz eder ve işler. HTML olarak okunabilir bağlantılar, basit bir metin olarak anlaşılması kolaydır. Bağlantı alırken, mutlaka “dofollow” ve “nofollow” linklerin eşit olmasına dikkat edin. Sizi hiç tanımayan 5 adet orta otoritede site, aynı anda size doğrudan bağlantı veriyorsa bu çok masum olmayabilir. Bu konuda herkesin farklı fikri olsa da, ben “nofollow” linklerin sanıldığı kadar işlevsiz olduğunu düşünmüyorum. Bir siteden linkin “nofollow” olarak çıkması, o sitenin sadece size referans olmayacağı anlamına gelir. Ancak bu, o siteden size link çıktığı ve linke tıklayan kullanıcılar olduğu gerçeğini değiştirmez. 😊

 

Gelelim asıl konuya… Backlink Google için hala önemli mi? 

Backlink ve SEO bağlamında, bu sorunun cevabını aslında yukarıda verdim. Ama yinede tekrar cevabını verelim.

SORU: Backlink hala bir SEO kriteri mi?
CEVAP: Kesinlikle öyle!

Alınan bağlantıların hala çok güçlü olduğuna dair sağlam kanıtlar var. Bence asıl konu, bağlantı ölçütlerinin zaman içindeki korelasyonu. Bunu en kolay, geçtiğimiz aylarda yaşanan Google güncellemeleri üzerinden teyit edebiliriz. Google, kullanıcıların yoğun baskılarına dayanamayıp güncellemeler esnasında sitelerin bağlantılarını kaybettiğini ve bu sebeple sıralamalarda dalgalanmalar yaşanabileceğini duyurmuştu. Tabi bu sorun, şükür ki daha sonra kademeli olarak çözüldü. 😊

 

backlink hala bir seo kriteri miSon olarak, backlink sıralamanızı nasıl etkiler?

Google sistem olarak; aldığınız bağlantı oranında 0.25 veya 0.30 arasında bir korelasyonu alan adınıza dahil ediyor. Tabi bu oranlar, paylaşılmış olan ortalama oranlar. Ardından alan adı ya da yükselecek olan sayfanın otoritesini ve bunun gibi birçok şeyi birleştirip sıralamaya alıyor. Burada yine ana unsur, otoriter sitelerden bağlantı almak. Ayrıca bir başka teknik SEO denemesi olan ve son zamanlarda oldukça moda olan, rakibine bağlantı verme tekniği de oldukça faydalı. Bu bilgiyi deneyimleyerek sizlerle paylaşıyorum, paravan siteleriniz üzerinde mutlaka deneyin! 😉

Son olarak; bir anahtar kelime için 12. sıradaysanız ve bu sayfa yüksek otoriter kaynaklardan birçok yeni bağlantı oluşturuyorsa, birinci sayfa birinci, ikinci veya üçüncü sıraya doğru hızlı hareket görmeyi bekleyebilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

top